Bilanci i pH vaginal: Simptomat, mjetet juridike dhe testet

火狐体育手机版v1 Zero 【官网tb888.online】 1xbet体育开户注册 7m体育入口 火狐全站app下载 【访问tb888.online】 开元国际53ky三亚吉阳区nk
January 8, 2023
Free 1xbet Sports Betting App For Bangladeshi Users
January 10, 2023

Bilanci i pH vaginal: Simptomat, mjetet juridike dhe testet

Bilanci i pH vaginal: Simptomat, mjetet juridike dhe testet

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Ruajtja e ekuilibrit të pH të vaginës është thelbësore për ta mbajtur atë të shëndetshëm. Një pH nën 7 është acid, ndërsa një pH mbi 7 është themelor. Një pH normal vaginal është zakonisht më pak se 4.5. Sa më i ulët të jetë numri, aq më acid do të https://harmoniqhealth.com/al/ jetë mjedisi vaginal.

Mjekët mund të marrin një matje të pH vaginale për të përcaktuar se sa acid është mjedisi vaginal. Alsoshtë gjithashtu e mundur ta provoni këtë në shtëpi.

Në vaginë, një pH i lartë mund të shkaktojë infeksione pasi mund të lejojë që bakteret dhe maja të lulëzojnë.

Në këtë artikull, mësoni më shumë rreth niveleve normale të pH vaginale, si t’i provoni ato në shtëpi dhe çfarë të bëni për të rivendosur ekuilibrin e pH vaginal.

Cilat janë nivelet normale të pH vaginale?

Një pH normal vaginal është midis 3.8 dhe 4.5. Një nivel i pH brenda këtij diapazoni mund të ndihmojë në mbajtjen e infeksioneve bakteriale dhe kërpudhore në gji.

bakteret lactobacilli jetojnë në vaginë dhe sekretojnë acidin laktik dhe peroksidin e hidrogjenit, të cilat i japin vaginës nivelin e saj acid pH.

pH vaginal mund të ndryshojë gjatë gjithë jetës së një personi. Zakonisht është më e lartë se 4.5 para se një person të ketë periudhën e parë të tyre menstruale dhe pas menopauzës.

pH vaginal është zakonisht më pak se 4.5 gjatë viteve riprodhuese të një gruaje, përveç nëse një gjendje ose infeksion e ngre atë.

çfarë ndryshon pH vaginal?

Disa kushte dhe infeksione mund të ndikojnë në ekuilibrin e pH vaginal, zakonisht duke rritur nivelin e pH.

Shkaqet e ndryshimeve në pH vaginal përfshijnë sa vijon:

Vaginoza bakteriale

Vaginoza bakteriale është një gjendje mjekësore që ndodh kur shumë baktere është e pranishme në vaginë . Kjo mund të shkaktojë një rritje të niveleve të pH vaginale.

Një person me vaginozë bakteriale mund të pësojë kruajtje, djegie ose dhimbje në vaginë. Ata gjithashtu mund të ndiejnë një ndjesi të djegur kur urinojnë dhe vërejnë një shkarkesë të bardhë ose gri.

douching

Douching i referohet larjes ose pastrimit të vaginës duke përdorur zgjidhje të veçanta, siç janë ato që përmbajnë uthull ose sode buke.

Këto zgjidhje pretendojnë se zvogëlojnë erën vaginale, por, në fakt, ato mund të përkeqësojnë erën. Kjo për shkak se ata lajnë baktere të mira, gjë që ndikon në ekuilibrin e pH vaginal dhe mund ta bëjë dikë më të prirur për infeksione.

Menopauza

Një studim zbuloi se gratë kanë tendencë të kenë nivele më të larta të pH gjatë menopauzës. Në studim, gratë në menopauzë kishin një pH mesatar vaginal prej 5.3.

Reduktimi i niveleve të estrogjenit gjatë menopauzës mund të ndikojë në pH vaginal të një personi.

Infeksione të tjera vaginale

Prania e infeksioneve të ndryshme nga vaginoza bakteriale gjithashtu mund të rrisë pH -in vaginal. Shembuj

përfshijnë Trichomonas vaginalis dhe streptokokun e Grupit B (GBS).

Prania e gjakut menstrual

gjaku ka një pH më të lartë se mjedisi vaginal. Kur një person është në menstruacion, prania e gjakut menstrual mund të rrisë nivelin e pH vaginal.

Prania e spermës

Semen është themelore, e cila është e kundërta e mjedisit acid të vaginës. Kur sperma hyn në vaginë, ajo mund të rrisë përkohësisht pH.

Marrja e antibiotikëve

Njerëzit përdorin antibiotikë për të vrarë bakteret e dëmshme, por këto ilaçe mund të vrasin gjithashtu baktere të mira. Kjo do të përfshijë bakteret në vaginë. Nëse një person po merr antibiotikë, pH i tyre vaginal mund të jetë jashtë ekuilibrit.

Infeksionet e traktit urinar (UTIS)

UTI nuk shkaktojnë një pH më të lartë vaginal, por të kesh një pH të lartë mund të rrisë rrezikun e një personi për të zhvilluar një UTI.

Reduktimi i niveleve të estrogjenit gjatë perimenopauzës dhe menopauzës mund ta vërë një person në rrezik të zhvillimit të UTI më të shpeshtë, pasi estrogjeni më i ulët lejon që pH vaginal të rritet.

Mjekët mund të përshkruajnë trajtime të estrogjenit për të ulur pH vaginal dhe për të parandaluar UTI -të e mëtejshme.

kushte të tjera

Studiuesit kanë lidhur gjithashtu pH më të lartë vaginal me disa kushte të tjera, përfshirë infertilitetin, lindjen e parakohshme dhe rreziqet e rritura për infeksione seksualisht të transmetueshme (IST).

mjetet juridike natyrore për të rivendosur ekuilibrin

Njerëzit mund të blejnë komplete të testimit në shtëpi që matin ekuilibrin e pH të vaginës. Këto komplete janë në dispozicion në disa farmaci dhe në internet.

Testimi në shtëpi mund të zbulojë nivele të ngritura të pH, të cilat mund të tregojnë praninë e një infeksioni.

Testi përfshin vendosjen e një shiriti letre që mat pH kundër murit të vaginës për një kohë të caktuar.

Pas heqjes së letrës, një person mund ta krahasojë ngjyrën që rezulton me ata që janë në një tabelë në çantë. Do ngjyrë korrespondon me një vlerë pH.

Njerëzit duhet të lexojnë të gjitha informacionet që përfshin kompleti i provës. Kjo do të përfshijë rekomandime për kohën e provës, duke përfshirë mos kryerjen e provës ndërsa menstruacionet ose shumë shpejt pas seksit.

Nëse nivelet e pH vaginale të një personi janë në mënyrë rutinore të larta pa ndonjë simptomë të një infeksioni, ata mund të ndërmarrin disa hapa në shtëpi për të zvogëluar nivelin e pH. Këto përfshijnë:

 • Shmangia e sapunëve të ashpër dhe douching. Sapunët zakonisht kanë një pH të lartë, dhe përdorimi i tyre për të pastruar zonën vaginale mund të rrisë pH vaginal. Shtë më mirë të përdorni ujë të ngrohtë dhe një pastrues të butë për të pastruar vulvën, por të përmbaheni nga përdorimi i sapunit brenda vaginës. Kjo do të ndihmojë në ruajtjen e ekuilibrit të pH vaginal.
 • Marrja e një shtese ose supozuese probiotike. Probiotikët ndihmojnë në rivendosjen e niveleve natyrore të baktereve të trupit. Disa ushqime gjithashtu përmbajnë probiotikë, duke përfshirë kos, miso dhe kombucha.
 • Ndryshimi i tamponave rregullisht. Lënia e një tamponi për shumë kohë mund të rrisë pH vaginal sepse pH i gjakut është pak themelor. Ndryshimi i tamponave shpesh zvogëlon rrezikun e infeksioneve bakteriale, përfshirë sindromën e shokut toksik (TSS).
 • Përdorimi i mbrojtjes së pengesave gjatë seksit. Përdorimi i mbrojtjes së barrierës, siç janë prezervativët ose digat dentare, jo vetëm që ndihmon në parandalimin e shtatzënisë dhe IST, por mund të parandalojë që sperma dhe lëngje të tjera të ndikojnë në nivelin e pH në vaginë.
 • Përmbledhje

  Mbajtja e niveleve të pH vaginale në ekuilibër mund të ndihmojë në uljen e infeksioneve dhe parandalimin e komplikimeve.

  Mjekët rrallë mbështeten vetëm në matjet e pH vaginal për të diagnostikuar kushtet mjekësore, siç janë infeksionet e majave, ose për të përcaktuar nëse dikush po i afrohet menopauzës. Sidoqoftë, testet e pH vaginale mund të ndihmojnë për të konfirmuar një diagnozë të dyshuar.

  Njerëzit mund të ndërmarrin hapa, të tilla si përdorimi i shtesave probiotike dhe jo douching, për të ndihmuar në mbajtjen e niveleve të tyre vaginale të pH të ekuilibruar.

 • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset
 • Shëndeti/gjinekologjia e grave
 • Mjekësia plotësuese/Mjekësia alternative

Lajmet mjekësore sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Comments are closed.

Open chat
Need Help?
Hello
Can we help you?